fredag 27 juli 2012

You´re old...

På senare tid har människor i min omgivning försökt få mig att tro att jag är för gammal.. I vilket sammanhang undrar ni kanske ? Är det min sena debut som bilförare, kanske mitt val att bli föräldrer eller är det mitt utseende ? Frågorna är många men det rätta svaret är min historia som DJ. 
Man har ingen koll helt enkelt, det är "rock and rollen" versus "visorna", du fattar ju ingenting...
Jag måste göra det klart för er att jag inte trivs med musiken som spelas på radion,klubbar eller vad som säljer för det har aldrig haft en mer relevant plats än för stunden. Jag lever i framtiden med dåtiden som min farkost, ur dåtiden har jag med mig kunskap,frekvenser och solidaritet uppbyggt på basen av ärlighet.Visst lyssnar jag på musik som säljer, men det behöver ju inte betyda att man får höra den jämt.

Jag brukar vara en ganska tolerant person som förstår om det finns förhinder eller problematik som gör att ett evenemang inte får den utgången som man hoppats på. På senare tid börjar jag dock tröttna på medmänniskor som inte förstår upplägg med kvalité och planering. Detta gäller på alla plan inte bara det som strömmar ur en högtalare. Om inte chefen bryr sig om sina anställda och dom anställda skiter i sitt jobb brukar dom flesta verksamheter rasa. Man skryter om sin ljudanläggning men bartendern kan inte göra en "Janis Joplin", visst är det lite som en Dj som inte vet vem James Brown är...eller?

Att komma ut på grönbetet och upptäcka att dom man verkligen respekterar som artister har gett med sig och gör ett surt jobb visar bara hur rätt man har. Dom har hört ryktena från förr och försöker bara göra det bästa av allt, dvs. rädda vad som räddas kan.

Vi i Sverige är som oftast oväntat borta ut leken eftersom vi har en intensiv miljö där allt som alla vill spela måste spelas under en begränsad tid och gärna på kortast möjligast tid. Fortfarande ska man som DJ spela en timme! När man undrar varför, så svarar arrangören att dom har en polare som ska spela för första gången...Kan knappt bärga mig när chefen kommer fram och säger att jag bara behöver jobba en timme om dagen men ändå får pröjs för en dag. Vad sker egentligen när man "editerar" upp en kväll med ett pärlhalsband av "polare" som ska spela musik?

Jag var ute häromkvällen och fick erfara vad jag försöker beskriva, en Dj spelade ett intressant set, dansgolvet kokade och varje väl utvald låt höjde stämningen och det var bara en tidsfråga innan han skulle få dansgolvet att utbrista i ett lyckorus...Som en kastvind utbyttes allt till en tom talrik för den hungrige när helt plötsligt en livs levande "Jukebox" dök upp i båset. Jag kunde hör vad dom skrek/diskuterade: - Jag ska spela nu du har kört din timme...allt som man just åstakommit med noggrant utvalda låtar var som bortkastat...helt plötsligt är det en stund av oplanerat "mayhem" som sprutar ut ur högtalarna, dom så kallade hitsen som ska rädda stämningen och få tillbaka anseendet som gått förlorat.

Vad var det där bra för? Vad har redan ansträngd tid fått i gengäld av situationer när den som planerar kanske i dagar blir bortviftad och jag är ganska övertygad bortglömd efter intrånget. 

Vi har ingen klubbkultur, den korta tid som funnits är uppbyggd på lån/privata pengar, ganska lite kunskap
om ljud och som oftast även musiken. 95% av lokalerna ägs och drivs av inkompetenta individer som bara tänker på hur många liter öl rann ur kranarna under kvällen och varför det var så många "svarta" i lokalen. Om sen individens polare står i dörren, baren, köket och dj-båset och har den där företagssamma inställningen "jag-ler-aldrig-för-kunden-är dum-i-huvudet" så kan man ju räkna ut resten själv.

Dj Jukebox

Det är party !!!

Oldschool.

Physics

Breakage



lördag 21 juli 2012

Mixes

Mixes I do can be found on various places but now it seems that you might be able to find
them on one adress.

För den som söker finns numera mixar som jag gjort samlade på en plats håll till godo.

Dj Krazy on Mixcloud


måndag 16 juli 2012

For the love of beats



                                                                         The download

fredag 13 juli 2012

Varför finns det ingen därute?

Jag förstod rätt tidigt att hårdrock och klassisk musik hade en bred lyssnarskara i Sverige.
Dessvärre har den klassiska musiken påtagligt bättre diplomatiska lobbyister i radiohuset.

Som all modern musik så rör hårdrocken på sig precis som vi människor, den vägrar låta sig tämjas och kanske därför försvann hårdrocken (eller rock som jag hellre vill kalla den) bland alla neon avarter som fick musiken att bli platt och tråkig.

En musik form som borde ha många lyssnare är reggaen, den har fyllt arenor sen 70-talet och har tyvärr fått motstå kritik för sina "antitexter" och åhörare som vill slå på en "bong". Men här vill jag dra i handbromsen och upplysa den okunnige att droger och alkohol har alltid funnits inom musik, speciellt klassisk musik.

Visst är det en taskig ursäkt att bra musik ska förväxlas med droger men det gäller nog även beslutsfattarna idag oxå, dom kan ju behöva något avkopplande efter en veckas debatter och möten.

Eldorado var min "drog" under slutet av 80-talet eller det var åtminstone ett program som gick att lyssna på under övertiden som avverkades under min tid på Ericsson.

Radio har på någotvis blivit sämre och sämre, kunnig personal som kan musikhistoria och förstår ordet "traditionell musik" har helt kommit bort. Istället styr diagram över inkomster och lyssnartoppar som givetvis blinkar rött när en låt som även spelas på alla köpcentrum i hela Sverige, samtidigt som den hörs på 85% av alla radiokanaler (Marknadsförd musik).

En sak som förvånar mig är den förlorade länken mellan artister som spelar live tex. i Stockholm och närradion. Det ska ju vara självklart att musiken som spelas live borde höras i radio.
Varför har annars artisten,arrangören och publiken följts åt under flera år ?

Pulsen i ett program tror jag är oerhört viktigt för att inte glöma hela dags schemat.
Vem vill höra musik som bara stör under eftermiddags rusningen på Essingeleden?

Eller när man vaknar upp på morgonen c:a 05:10 och P2 lirar "satans sonater" för döva och onda från Mordor??

Visst är det svårt men just därför borde den "fria radion" besittas av "fria tänkare" som kan handskas med musik och publik, man lyssnar väl ändå på skapande musik för att man är kreativ...